دین مقدس اسلام،حاوی نکات غنی و ظریف از بهداشت کامل در زندگی فردی و اجتماعی است و عمل به این توصیه های بهداشتی، ضامن سلامت فردی و اجتماعی اوست.
البته در اسلام، حفظ تندرستی، این نعمت ارزشمند الهی بر همگان واجب است و حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله می فرماید: «دو نعمت است که مردم قدر آن را نمی دانند: یکی سلامتی و دیگری جوانی».
چون تندرستی از بزرگ ترین نعمت های خداوند متعال است، باید در حفظ آن بکوشیم و پیش از آنکه بستر بیماری را در آغوش بگیریم، به اصول بهداشتی توجه و با حفظ بهداشت خصوصی و عمومی و روانی از ایجاد بیماری تا حد توان پیش گیری کنیم.
امروزه علمای بهداشت تا حدی به علل تولید امراض پی برده و از آن جلوگیری نموده اند.
در اغلب ممالک متمدن امروز، مردم به پاکیزه نگاه داشتن لباس و اثاث زندگانی حتی بلاد و قصبات خود، فوق العاده اهمیت می دهند.
پیشوایان اسلام قریب به هزار و چهارصد سال قبل با بیانات خود، بشر را به این نکات بهداشتی آگاه ساخته اند.
بر همین اساس بزرگان دین راجع به پاکی و بهداشت بدن سفارشات زیادی نموده اند که به چند مورد اشاره می شود:
امام صادق علیه السلام فرمود:
مرتب کردن و آراستن موهای گونه، دندان های آسیا را محکم می کند و آراستن و مرتب کردن ریش، موجب دفع میکروب وبا و آراستن و منظم کردن مو و زلف، غم های سینه را می برد و آراستن موی ابروها، موجب امنیت از بیماری جذام و آرایش موی سر، بلغم را قطع می کند.
مهزم اسدی می گوید:
شنیدم امام صادق علیه السلام فرمود: در مسواک زدن ۱۰ ده خاصیت وجود دارد: تمیزکننده دهان و موجب خشنودی پروردگار و شادکننده فرشتگان و مستحب است. لثه را محکم می کند و چشم را نور می دهد و بلغم را از بین می برد و زردی دندان و یا خرابی بیخ دندان را می برد.
امام موسی بن جعفر علیه السلام فرمود:
رعایت پج چیز در سر و پنج چیز در بدن از مستحبات است.
اما آنچه مربوط به سر است عبارتند از: مسواک زدن و کوتاه کردن شارب سبیل و شانه کردن و جدایی مو و گرداندن آن در دهان و بینی.
و اما آنچه مربوط به بدن است عبارتند از: ختنه کردن و تراشیدن و ازاله موی ظهار(۶۸) و کندن و ازاله موهای زیر بغل و گرفتن ناخن ها و شستشوی مخرج غائط.
سیف پسر عمیرة می گوید:
امام صادق علیه السلام از حمام بیرون آمدند و لباس کافی و عمامه پوشیده بود، پس به من فرمود: وقتی از حمام خارج می شوی حتما عمامه بپوش کنایه از لزوم پوشاندن سر.
سیف می گوید: من هیچ گاه در تابستان و زمستان وقتی از حمام خارج می شودم پوشاندن سر را ترک نکردم.
امیرالمومنین علی علیه السلام فرمود:
لباس تمیز و پاک،غم و اندوه را می برد و آن بمنزله طهارت نماز است.
امام صادق علیه السلام فرمود:
شستن ظروف و جاروب کردن حیاط خانه باعث جلب روزی است.
امام صادق علیه السلام فرمود:
همسایگی نیکو موجب آبادانی دیار و زیادی عمر است.
امیرالمومنین علی علیه السلام فرمود:
حیات خانه خودتان را از تار عنکبوت تمیز کنید چونکه ترکش موجب فقر است.
امام صادق علیه السلام فرمود:
ظروف خود را در فضای باز و بدون روپوش ها رها نکنید چون که شیطان و میکروب وقتی روی ظروف پوشیده نباشد آنرا آلوده می کند و خواص و ویتامین هایی را که در آن است بر می گیرد.
امام صادق علیه السلام فرمود:
ناخن گرفتن در روز جمعه انسان را از امراض جنون و خوره و پیسی و کوری حفظ می کند اگر محتاج نیستی به ناخن گرفتن و ناخنهایت بلند نیست پس بخراش و آن ناخن هایت را بسای.
امام رضا علیه السلام فرمود:
در روز جمعه بر شما رعایت سنت ها لازم است و آنها هفت تاست: مجامعت با زنان، شستن سر و ریش با گل ختمی و کوتاه کردن شارب و گرفتن ناخن ها و عوض کردن لباس ها و پوشیدن لباس های تمیز و نو و استعمال بوی خوش، اگر کسی یکی از این سنت های هفتگانه را انجام دهد نیابت از همه کرده، و آن غسل جمعه است.
منبع:کتاب نسخه های شفابخش، علی محمد حیدری نراقی