اقتصاد، دانش خانواده، دسته‌بندی نشده، عترت، مهدویت

خرید در یک ساعت و نیم!

  حکایت ما و فروشگاه های زنجیره ای / پژو ۲۰۶ آلبالویی

 از پله ها پایین رفت، چرخ دستی را برداشت و راه افتاد بین قفسه ها؛ درست یک ساعت و نیم بعد بیرون آمد. تا خریدهایش را روی نوار متحرک بچیند و پاکت کند و کارت بکشد، بیست دقیقه دیگر هم طول کشید؛ ۵بسته بزرگ ۳تایی دستمال کاغذی با جایزه ویژه، ۲تا بسته شکلات تلخ به همراه ۵مدل آدامس خارجی، ۳بسته بطری نوشابه خانواده، جمعا ۱۸عدد، ۲تا پنیر خامه ای با ۲کیلو کوکتل، ۴ قوطی تن ماهی در ۳مارک متفاوت و خیلی چیزهای دیگر، که با عجله داخل مشماهای شل و وارفته فروشگاه جا داد.

? کمی آن طرف تر دختر بچه ای ۴-۳ ساله با موهای بافته شده خودش را روی زمین می کشید تا مادرش را قانع کند چیزی از قفسه خوراکی ها برایش بردارد، اما مادر سرش به لیست خرید سرگرم بود و غرغرکنان، زیاده خواهی دختر را سانسور می کرد. دم در فاکتور را مهر کرد و به ازای هر ۵۰هزار تومان خرید یک کارت قرعه کشی دریافت کرد؛ شاید آخر ماه خودرو آلبالویی رنگ دم در فروشگاه مال او شود!

%d8%ae%d8%b1%db%8c%d8%af

? اگر روزی همه مردم دنیا تصمیم بگیرند فقط به اندازه نیاز واقعی شان مصرف کنند، آن روز حتما اقتصاد سرمایه داری ورشکست شده و کارخانه های بسیاری به تعطیلی کشیده می شوند. پایه های اقتصاد جدید، بر تولید انبوه و گردش مالی بیشتر استوار شده است. برای همین کارخانه های بسیاری می کوشند مدام تولید انبوه خود را وارد بازار کرده و سود بیشتری به دست آورند. برای برقراری این نظم مردم هم باید بیشتر و بیشتر مصرف کنند تا چرخ های تولید نخوابد. اما مصرف مردم، حد و اندازه معینی دارد، پس باید چه کرد؟ دنیای مدرن برای حل این معضل دو راه حل یافته است: گسترش فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای که در هر قفسه شان ده ها مدل از یک کالا را با تزیین و سهولت فراوان در دسترس مشتری می گذارند و هم صنعت تبلیغات که می کوشد مصرف کننده را برای خرید کالاهای بیشتر اقناع کند.

? تبلیغات حرفه ای می کوشد با تکنیک های روانی مؤثر، مشتری ها را برای خرید کالاهای بیشتر قانع کند. لذا دست به نیازسازی زده و با سرمایه گذاری روی آرزوهای مشتری، او را به این نتیجه می رساند که برای زندگی بهتر باید بیشتر مصرف کند.

☂ فعلا ساده ترین راه برای به هم ریختن این دور باطل آن است که هرکدام از ما به حد نیاز واقعی خود توجه کنیم و بیش از سقف نیازمان مصرف نکنیم، و این معنای صحیح قناعت است.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
سید مهدی سیدی همشهری ۱۰ دی ۱۳۹۵

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.