
دوره تربیت انسان، یک دوره نامحدود است. شروع آن از آغاز حیات است و تقریباً تا رسیدن مرگ ادامه مییابد؛ لذا هیچ دوره ای از زندگی انسان را نمیشود دوره ویژه تربیت به حساب آورد و گفت: مثلاً انسان در این دوره تربیت میشود و قبل از این دوره یا بعد از آن تربیت نمیشود!…
وقتی میگوییم از آغاز زندگی، اگر این آغاز زندگی، از پهنای ساعت اوّل ولادت نباشد- آن طور که برخی از روانشناسان میگویند- شروع دوران تربیت از ماه سوّم تا بی نهایت؛ یعنی تا لحظه مرگ است.
لذا به پیغمبراکرم (ص) در قرآن دستور داده میشود: «و قل ربّ زدنی علماً»؛ یعنی، بگو: پروردگارا! دانش مرا افزون کن حالا این افزون برای چه دوره ای از سن پیغمبر گفته شده است.

آیا برای دوره جوانی گفته شده یا برای دوره ۵۰ سالگی و اگر پیغمبر صدسال هم عمر می کرد آیه وقل رب زدنی علمل نقض نشده بود ما می دانیم اگر پیغمبر ۱۰۰ سال هم عمر می کرد و در آخرین روزهای زندگیش مخاطب این آیه بود یعنی در دوران پیری هم یک انسان و از جمله پیغمبر اکرم که بالاترین و کامل ترین انسان هاست می تواند چیزهایی بر او اضافه شود و اگر چه حرف هایی در رابطه با بعد از مرگ هم گفته می شود که در دوران برزخ رشد آدمی ادامه دارد اما حالا چون آن مسئله ای نیست که بشود با تجربه و استدلال آن را ثابت کرد من مطرح نمی کنم لکن حداقل این است که دوران تربیت انسان تا لحظه مرگ ادامه دارد و یک دوران بسیار وسیع و نامحدود است.
برخلاف گیاهان و برخی از اشیا که دوران تربیتشان محدود است.
منبع کتاب تعلیم و تربیت از دیدگاه مقام معظم رهبری ص ۶۲