

دعای عرفه امام حسین(ع) از مهمترین دعاهای شیعه است که در روز عرفه و در صحرای عرفات خوانده میشود. دعا در بردارنده عالیترین آموزههای عرفانی و عقیدتی است که گفتهاند امام حسین(ع) همراه با گروهی از خاندان و یارانش در بیرون خیمهها آن را خوانده است.
بشر و بشیر فرزندان غالب اسدی نقل کردهاند که: در آخرین ساعات روز عرفه در سرزمین عرفات در خدمت امام حسین(ع) بودیم که آن حضرت با جمعی از خاندان و فرزندان و شیعیان از چادر بیرون آمدند و با نهایت خضوع و خشوع در طرف چپ کوه ایستادند و روی مبارک را به طرف کعبه گردانیده دستها را تا مقابل رو برداشتند و این دعا را خواندند.
در برخی کشورهای اسلامی از جمله ایران، عراق،افغانستان و پاکستان این دعا به صورت جمعی و گروهی خوانده میشود که گاهی تعداد افراد شرکت کننده به ویژه در ایام حج و در سرزمین عرفات به هزاران نفر میرسد.
سند
در مورد راویان حدیث (بشر و بشیر) آیت الله خویی میگوید: این دو برادر پسران غالب اسدی کوفی هستند. بشر از اصحاب امام حسین(ع) و اصحاب امام سجاد(ع) اما بشیر تنها از راویان حسین بن علی(ع)است.
اگر چه بعضی از محدثان یقین به سند این نیایش ندارند، مفهوم و محتوای این دعا به قدری با عظمت و مطابق اصول است که از سند بینیاز و احتیاجی به آن ندارد.
بدیهی است که نظیر مضامین این نیایش در عالیترین درجه حکمت و عرفان اسلامی را جز انبیای عظام و ائمه معصومین نمیتوانند بیان نمایند.
محتوا
دعای عرفه امام حسین(ع) دربردارنده مطالب فراوانی است که برخی از مهمترین محورهای آن عبارت است از:
-
شناخت خداوند و بیان صفات الهی و تجدید عهد و پیمان با پروردگار و شناخت پیامبران و تحکیم ارتباط با آنها و توجه به آخرت و اظهار عقیده قلبی.
-
سیر اندیشه در آفاق جهان و یاد آوری نعمتهای بیکران الهی بر انسان و حمد و سپاس خداوند بر آن ها.
-
تضرع به درگاه خداوند و اقرار به گناهان و توبه و انابه و درخواست عفو و روی آوردن به صفات پسندیده و اعمال خیر.
-
درخواست حوایج که با درود و صلوات بر محمد و آل محمد شروع میشود. سپس تقاضای بخشش و نور هدایت و رحمت و برکت و وسعت روزی و پاداش اخروی و…