توجه به رژیم غذایی در ماه مبارک رمضان، بیشتر از هر زمان دیگری ارزش دارد. همچنین با وجود شیوع ویروس کرونا و اهمیت بالایی که سلامت سیستم ایمنی بدن برای پیشگیری از ابتلا به ویروسکرونا دارد، این موضوع دو چندان میشود؛ بنابراین توجه به توصیههای تغذیه ای برای سلامت همه افراد ضروری است. در این مطلب، به چند توصیه تغذیه ای مهم برای وعدههای غذایی در ماه مبارک رمضان پرداخته شده است.
*از دست دادن بیش از ۵ درصد از وزن بدن نگران کننده است
دکتر تیرنگ نیستانی در خصوص تغذیه در ماه رمضان امسال گفت: امسال هم اصول تغذیه در ماه رمضان هم چون سال های قبل است و هموطنان باید توجه داشته باشند که در وعده های افطار و سحر از همه گروه های اصلی غذایی شامل غلات، پروتئین ها، سبزی ها، لبنیات و چربی ها به صورت متعادل استفاده کنند.
وی افزود: وعده افطار با یک نوشیدنی گرم چون آب ولرم یا چای کم رنگ و خرما آغاز شود، سوپ یا آش رقیق میل شود و در فاصله افطار تا سحر نیز یک وعده شام سبک به همراه یک تا دو واحد میوه خورده شود، وعده سحری نیز وعده ای کامل باشد که مشابه وعده ناهار برای افراد است با این تفاوت که از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ کرده و ترش پرهیز شود تا در طول روز مشکلی برای فرد روزه دار ایجاد نکند.
وی در پاسخ به سؤالی در مورد شرایط کرونایی کشور و تقارن با ماه رمضان این گونه پاسخ داد: رعایت دستورالعمل های بهداشتی و داشتن تغذیه متعادل برای همه توصیه می شود و نیاز به تغذیه از ماده ای خاص نیست و آنچه در فضای مجازی به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی گفته می شود چندان واقعیت ندارد.
آقای دکتر نیستانی در ادامه به افرادی که بیش از ۵ درصد وزن بدنشان را براثر بیماری کرونا از دست داده اند توصیه کرد: این افراد باید از روزه داری در ماه رمضان امسال خودداری یا تحت نظارت پزشک تغذیه و با احتیاط خاص روزه داری کنند.
گفتنی است به علت تأثیر ویتامین ها و املاح در بالا بردن ایمنی بدن در برابر بیماری ها استفاده بیشتر از این گروه مواد غذایی در ماه رمضان به علت تأمین آب بدن ضرورت بیشتری دارد.
خوردن سبزی در وعده سحری
خانم منیره دادخواه کارشناس ارشد تغذیه در ادامه توضیح داد: افراد روزه دار سعی کنند در فاصله افطار تا سحر ۸ لیوان آب و مایعات بنوشند و استفاده از سبزی ها در وعده سحری کمک می کند تا در طول روز روزه داران کمتر تشنه شوند زیرا فیبر موجود در این مواد در طول روز آب موجود در بافت خود را آزاد کرده و فرد احساس تشنگی کمتری خواهد داشت.
خانم دادخواه ادامه داد: جایگزینی گوشت سفید به جای گوشت قرمز نیز می تواند به داشتن تغذیه سالم در ایام ماه مبارک رمضان کمک کند.
چندتوصیه
۱) خوردن وعده سحری را جدی بگیرید. بدن برای داشتن انرژی در طول روز، به مواد غذایی احتیاج دارد.
۲) مصرف آب میوه به جای میوه توصیه نمیشود. میوهها منابع سرشار از ویتامینرای تقویت سیستم ایمنی بدن هستند. از میوههای متنوع با رنگهای مختلف و سبزیجات به ویژه خانواده کلم استفاده کنید.
۳) توصیه میشود روزه خود را با خرما باز کنید.
۴) مصرف نوشیدنیهای کافئین دار مانند چای، قهوه و کولا در ماه مبارک رمضان توصیه نمیشود.
۵) از مصرف غذاهای سرخ شده، پر ادویه، پر نمک و چرب خودداری کنید. ضرری که این غذاها برای بدن دارند در ماه مبارک رمضان و در حالی که فرد روزه دار است، بیشتر خواهد شد.
۶) تقسیم غذاها از افطار تا سحر، به سه وعده سبک توصیه میشود. خوردن ناگهانی حجم زیادی از منابع غذایی برای سلامتی فرد مشکل ایجاد میکند.
۷) در زمان بین افطار تا سحر باید به میزان کافی آب مصرف کنید. استفاده از سالاد سبز، حاوی خیار و گوجه آب زیادی را به بدن میرساند.
۸) تو صیه میشود سوپ را در وعدههای غذایی سحر و افطار خود قرار دهید. وجود مواد غذایی مقوی مانند سبزیجات،غلات، جوانهها و همچنین سینه مرغ درون سوپ، میتواند سیستم ایمنی شما را تقویت کند.
۹) مصرف میوههای پر آب مانند هندوانه در وعده سحر بسیار توصیه میشود.
۱۰) در وعدههای سحر و افطار از نان و غلات به ویژه غلات و نانهای سبوس دار استفاده کنید. استفاده از جوانه ها نیز مفید است.
۱۱) مصرف شیر ولبنیات کم چرب در فاصله بین افطار تا سحر اهمیت زیادی دارد.
۱۲) مصرف منابع غذایی ویتامین B۶ مانند حبوبات و آجیلها به تقوست سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
۱۳) مصرف تخم مرغ، مرغ و گوشت سفید و انواع حبوبات برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن توصیه میشود.
منبع:خبرگزاری صداوسیما و باشگاه خبرنگاران جوان